6/23/2010

Om Viktorias förstfödda vore mongoloid..


Hej Kära vänner!

Idag läser jag metrobloggen Innan himlen faller ner, som faktiskt tar upp något intressant i detta inlägg som följer här nedan;


Nu är kanske inte STRIPPEN det bästa jag läst direkt men den tar faktiskt upp något som är frågan hur det kommer ställa sej om det skulle bli så.

Tänk om nu Victoria och Daniels FÖRSTFÖDDA skulle få ett handikapp som tex Down Syndrom och deras andra är normalbegåvad. Hur ställer sej förstfödslorätten då?

Antagligen så kanske det står något i de uråldriga lagarna angående något liknande. Men tar de då bort kronprins/kronprinssetiteln för denne då?

Eller tänk om de bara får detta barn blir det då Carl Philips barn som blir kronarvingar då trots att det finns en rättmätig arvinge till kronan.

Visst jag vet att denne kanske inte skulle klara av alla uppdrag som ställs på de kungliga. Men det finns så många otroligt duktiga som klarar så mycket mer än vad många tror. Dessa personer är helt underbara och jag tror säkert att Victoria skulle bli en bra mamma vad för barn som hon än får. Men erkänn frågan är intressant och tänk vad det skulle ändra folks syn på folk med down syndrom.

För än finns det folk som tycker det är något konstigt att se en person som har det där speciella utseendet. Att många tycker det är okej att kalla varann mongo. Att använda det som ett skällsord. Något som jag försöker få folk i min närhet att sluta med. För varför? (Samma gäller med CP). Bättre att säga att "du är dum i huvut" eller vad som helst som inte använder sej av en sjukdom som du inte kan göra något åt att du fått.

Visst toleransen har blivit bättre med åren. Tänker bara på för 43 år sen då min mamma fick min syster så ville de att mamma skulle lämna bort henne. Flera av hennes vänner har bott på institution som inte varit direkt människovärdiga. Den förändring jag hört om på dessa personer när de fick människovärdiga liv är högst märkvärdig. Sen hela min uppväxt har jag och mina andra systrar många ggr hindrat folk att stirra just för det är inget att stirra på. Det är en person som vem som helst och det är det jag tror att om Victoria mot förmodan skulle få ett barn med down skulle det öppna ögonen för så många och det skulle inte vara något konstigt med det längre. Folk skulle få se hur underbara dessa personer är!


love,

3 kommentarer:

  1. Tack för en härlig blogg som rymmer allt. Håller med dig att det är så hemskt när en diagnos används som skällsord, men tyvärr förstår nog få om de inte har egen erfarenhet eller en extra skopa empati. Kram Linda

    SvaraRadera
  2. downssyndrom, epilepsi, allergi, dyslexi.. var går gränsen?

    SvaraRadera
  3. Vad menar du? Gränsen för vad? Det är omöjligt att jämföra så. Du kan omöjligt jämföra epilepsi, allergi och dyslexi med Down syndrom. Down syndrom är ett syndrom som påverkar ALLT hos den människa som har en kromosom för mycket. Tal, inlärningsförmåga, kroppstonus, mm. Kromosomen sätter sig på alla plan, och försvagar det mesta tyvärr. Epilepsi, mm är åkommor som försvagar dig i ditt leverne på endast det planet. Men egentligen handlar det kanske mest om vad du tillåter dig själv att bli försvagad av. Allt är relativt.

    SvaraRadera