9/14/2010

Ridning som terapi.

Om man bläddrar i album av mig som liten så kan det hända att det dyker upp ett eller annat kort på en blond, leende tanig tjej med armarna hårt, hårt runt någon stor brun kuses hals som ser ut att kvävas, den lilla tjejen runt hästens hals är jag. Jag var aldrig någon manisk hästtjej när jag var liten, jag hängde inte jämt i stallet som andra tjejer gjorde och jag gick inte i ridskola, men jag har alltid tyckt väldigt mycket om hästar och jag har ridit ganska mycket i olika perioder. Jag har aldrig lärt mig grunderna på rätt sätt, och jag kan inga tekniska benämningar på de manövrar som jag utövar när jag rider, men jag trivs bra med hästar och jag har saknat dem mycket. När jag fick Julian så fick jag förklarat för mig att barn som har svårt med balans och koordination och liknande mår väldigt bra av ridträning och hästterapi, som tydligen är en väldigt bra terapiform i många andra lägen också för den delen tex deprimerade människor, människor med låg självkänsla, etc, men det är ett annat kapitel så det ska vi inte ta upp nu. I allafall kommer förmodligen Julian någon gång i framtiden få någon sorts ridhabilitering, därför ska jag idag börja ta upp min egna ridning igen, så att Julian och jag kan rida ihop framöver och så att jag inte står där på sidan bortkommen och bara tittar när det är Julians tur..


Så ikväll ska jag efter flera års frånvaro upp på hästryggen igen, platsen är Leksands ridskola, tiden är 19 och jag måste erkänna att jag är lite nervös!




Här kommer lite info om Handikappridning tagen ifrån nätet;


Handikappridning, är en accepterad form av habilitering och rehabilitering.
Man kan inte blunda för de i många fall dramatiska framsteg som eleverna gör och det välbefinnande ridningen ger.

Utomlands har man sedan många år utvecklat speciella ridcentra och ofta knutit dem till Universitet, Rehabiliteringscenta och sjukhus. Man har förstått att ta tillvara på alla positiva effekterna som ridningen och samvaron med hästarna ger och kombinerat ridning med utbildning och arbetsträning med gott resultat.
Hippoterapi är att med hästen som hjälpmedel försöka eliminera,reducera eller kompensera funktionsnedsättningar, bevara befintlig funktion och allmänt bidraga till ökad livskvalité. Hippoterapi kan ske med bakomryttare, longering eller ridning med eller utan ledare av hästen. Hippoterapi är en behandlingsmetod som bygger på neurofysiologiska grunder. Idag finns inga tvivel om effektiviteten.
Hästen som terapeutiskt medium verkar genom att den reflexmässigt (sensoriska impulser, sinnesstimulering) "tvingar" ryttaren att inta fysiologiska ställningar. 




Hjälmen på!




Love,

2 kommentarer:

  1. Så söt du är i din hjälm! Vi har kvar dina ridbyxor... Vilken toppen ide att börja rida, finns väl inga tvivel om hur bra det är att umgås med djur för barn i allmänhet och för handikappade barn i synnerhet!
    Lycka till med pållen!
    KRAM

    SvaraRadera