Igår var jag på föräldramöte på Julians förskola.
I samband med möten med andra föräldrar, så blir det ju alltid lite funderingar över om jag ska förklara varför Julian är annorlunda och beter sig på ett annorlunda sätt än de andra barnen. Jag vill ju egentligen bara att Julian ska vara en i gänget, inte urskilja honom för mycket från de andra. Jag trippar på tårna runt hans funktionshinder, tänker på vad jag säger i konversationer med de andra föräldrarna för att det inte ska bli ”fel” i mina förklaringar av Julians handikapp. Jag måste erkänna att jag ibland är rädd för att han ska sticka ut på fel sätt och få de andra barnen att på något sätt ta avstånd ifrån honom. Jag försöker maniskt tolka Julian i mina olika möten med andra för att dem ska se allt det fina som jag ser i honom. Min livsuppgift är att vara mitt barns tolk, en uppgift på både gott och ont, men jag väljer att fokusera på det goda, och jag hoppas att ni runtomkring oss gör det med. Julians resursperson Lena förklarade på ett jättefint sätt varför vi har börjat med tecken på förskolan och att det kanske känns lite främmande men att det faktiskt är något väldigt bra för alla barn. Julians söta små kompisar på Lillpigan har redan tagit till sig TAKK och de har börjat teckna hemma, en pappa uttryckte igår sin frustration över att inte kunna förstå vad hans barn menade när hon försökte kommunicera med honom på teckenspråk. Helt plötsligt där på mötet så bytte den pappan och jag roller för ett tag och nu var det han som hade fått ett barn som han inte förstod, och jag kan väl erkänna att jag någonstans i själen kände ett sting av välbehag när jag välkomnade honom in i klubben.
Hej!
SvaraRaderaJag följer din blogg och en fråga som ständigt kommer upp i mitt huvud är varför du använder ordet handikapp? Jag har en tjej, Elsa 1,5 år, som också har Downs syndrom. Jag känner inte alls igen mig i att hon har ett handikapp eller att jag har ett handikappat barn. För mig har hon sitt syndrom med en utvecklingsstörning vi förmodligen kommer att se tydligare ju äldre hon blir. Vi bor i Stockholmstrakten och där har habiliteringen alldeles nyligen bytt namn från "Handikapp och Habilitering" till "Habilitering och Hälsa". Handikapp för mig betyder att man inte kan och det stämmer ju inte alls överrens med våra barn. Annars känner verkligen igen mig i detta att säga "rätt" saker till andra angående Elsa.
Hälsningar Maria Gudasic
Hej Maria!
SvaraRaderaSå klart är det en utvecklingsstörning våra barn har och handikapp är kanske en lite uråldrig beskrivning år 2010. Jag skyller på min ålder ;) Jag försöker faktiskt tänka på att använda mig av funktionshinder och utvecklingsstörning i min beskrivning av Julian istället för som sagt det passar bättre in och låter bättre än just Handikapp som tyvärr fortfarande hänger med ibland...
Tack för kommentar och Må väl.
Förresten bra initiativ av Stockholms habilitering!