3/30/2011

Går det att värdera ett ordentligt talspråk i pengar?



Om man har ett barn med funktionshinder som "ser bra ut" på alla områden, allt funkar fint, han hänger med som han ska, nästan hela vägen fram, ja då har jag märkt att då är det väldigt lätt att falla bort, du får inte den hjälp som du egentligen behöver. Om folket där ute som bestämmer på de olika instanserna inte tycker att det ser ut att behövas ja, då står vi där utan, och så måste vi överklaga, vara jobbiga och bli uttömda på energi. 


Detta handlar om ett bakslag angående en teckenkurs som vi gärna ville gå på och som vi fortfarande krigar för och som jag kan skriva mer om sen, men det handlar även om ett hjälpmedel som jag anser att Julian skulle utvecklas bra av. Nämligen mutterplattan. Jag tror att Julian skulle ha bra hjälp av en sådan i sitt dagliga tal, men även för att stärka muskler i käke, gom och tunga. Det är förmodligen en logoped eller liknande som gör denna bedömning och eftersom Julian ser "så fin" ut i munnen så kommer vi nog få avslag angående detta. Det är naturligtvis mest jag som tar ut ett avslag i förväg i och med denna text men vi fick en bedömning när Julian var liten och då var det inget tal om att sätta in en gomplatta och/eller mutterplatta "i onödan" som tandläkaren uttryckte sig. Ja, jag vet, mutterplattan är dyr. Men jag undrar; går det verkligen att värdera ett ordentligt talspråk i pengar?




Har du ett Ds barn som använder mutterplatta? Dela gärna med dig av dina erfarenheter! 
Jag vill gärna veta hur detta har funkat för dig/er!


Undrar du mer över hur en mutterplatta funkar och vad det är, gå in på mötesplatsen och läs här!


Love,

5 kommentarer:

  1. Hej!
    Här i Blekinge har man jobbat rätt mycket med gomplattor förut, men det har visat sig att det inte haft så god effekt som man önskat. Dessutom har barnen inte gillat plattorna och när de blir tillräckligt stora plockar de själva ut dem för att slippa. Istället jobbar vi med OPT Oral Placment Therapy, som är en annan metod för att träna upp och stärka munmotoriken, käke osv. Det innebär bland annat att barnen ska dricka i olika typer av sugrör och tugga på olika "grejjer". Det finns en del att läsa om detta på nätet. Som jag förstått det blir denna typ av träningen mer en del i vardagen. Vår logoped är väldigt positiv till denna metod och talar väldigt varmt om den.
    //Evelina

    SvaraRadera
  2. Vad är det för skillnad på just en mutterplatta och gomplatta? :)

    SvaraRadera
  3. Maxelina; tack för din kommentar, vi har jobbat lite med just retning av munnen med tandborste, tugga på olika saker, dricka i sugrör, som för övrigt är det ända lillen dricker med just nu ;) vi håller på att lära honom dricka ur mugg. Just munstimulans ingår i Karlstadmodellen som vi jobbar efter. Vi har inte haft logoped eftersom Julian har varit duktig på detta och vi införde det tidigt i vardagen. Det är jättebra precis som din logoped säger. Men vi är ute efter det lite mer finslipade som kommer nu när Julian börjar prata och där är mutterplattan till stor hjälp.


    Heidi; en gomplatta har du ifall musklerna är slappa och käken "hänger" eller om tungan "trillar ut" eller om du behöver justera på annat sätt. En mutterplatta har du mer för att kunna uttala orden "rätt" när språket väl börjar komma. Tungplacering och liknande ;)

    SvaraRadera
  4. Ja vi har också diskuterat mutterplatta ett par omgångar med logoped och tandläkare och fått nej eftersom Elsa ju är så fin i munnen... Hänvisas då till sugrör m.m. vilket för mig känns som ett budgetalternativ? Hoppas ni lyckas bättre och får till en mutterplatta till lilla J!

    SvaraRadera
  5. Tack Tove!
    Ja det är svårt att få till när dem har "finheten" med sig ;) jag tycker att sugrör är jättebra för formandet av mun men det räcker ju inte riktigt för att få till alla ord där våra barn behöver "retas" av något inne i munnen. Olika muttrar och pärlor till olika ljud är bevisat bra för ljudandet..Det är synd om vi går miste om detta, men man får välja sina strider tyvärr. Lycka till du också!

    SvaraRadera