8/22/2011

Hur behandlas våra funktionshindrade barn i Sverige egentligen?




Mysen

Och så läser jag ännu en ny artikel om ett vanvårdat funktionshindrat barn i gp expressen! HÄR.

Jag börjar gråta när jag läser om hur personalen på ett korttidsboende spärrade in en 13-årig autistisk pojke i en låda som dem tragikomiskt nog kallade för mysen. Man kan ju undra hur länge på dagarna som han blev lämnad inlåst i en fyra kvadratmeter stor trälåda med bara ett litet hål att titta ut igenom?

Efter ett snabbt överläggande så kan man ju lätt konstatera att personalen inte hade tillräckligt med utbildning för att lyckas ta hand om denna pojke på rätt sätt. Förmodligen så hade dem ingen utbildning på just autism och det låg säkerligen stor frustration hos personalen, men ändå? Hur kan man göra så? 

Reportern frågade ledningen som förövrigt chockades över att få höra detta uppdagas, hur dem tycker att denna pojke skulle hanteras istället?- "Det kan vara jättesvårt och kräver stora personalresurser, medger Ola Götesson. Det handlar om avledning, att använda en rikedom av ideèr, att hela tiden ligga steget före, då lyckas man oftast." 
 Ja!? Men är det inte bättre då att ni lägger dessa extra pengar på personalresurser i förebyggande syfte? för kostnaderna för samhället kommer ju annars att bli dubbelt så dyra när denna missförstådda kille växer upp och kommer ut utan att kunna kommunicera på rätt sätt. Jag blir förvånad och upprörd över hur något sådant här kan förekomma i Sverige.

Just detta korttidsboende har nu förbättrat sina regler och rivit den så kallade mysen. Men jag undrar lite över hur många fler dolda boenden det finns där ute som kör med omänskliga metoder i brist på kunskap angående funktionshindret? Hur många fler mysen finns det och hur kan en sådan metod få fortgå så länge innan det uppdagas?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar