1/29/2012

Språkutveckling-Ramsan om binaVi "tränar" efter Karlstadmodellen med Julian och vi älskar det sättet att "träna" på. Trots att det finns en hel del träningsmaterial ( babblarna till exempel! Ja, dem känner ni nog igen om ni är småbarnsföräldrar? ) så är långt ifrån alla luckor fyllda. För de föräldrar som inte är så pyssliga eller har tid att göra material själva, så har vi ett projekt i samarbete med en dagverksamhet där vi tillverkar en hel del material. Snart så har vi en ny produkt på gång och det är billiga ljudbokstäver, som på marknaden just nu är väldigt dyra för föräldrar att köpa. För oss föräldrar som inte behöver avancerade ljudbokstäver, utan bara behöver känna och ljudhärma bokstäver, så har vi tagit fram en påse fina vokaler ( A, e, i, o, u, y, å, ä och ö) till ett överkomligt pris. Dessa vokaler är nu helt klara! och nästa vecka ska ni få se dem och så ska vi även lägga upp en liten produktfilm. Tills dess så kan ni titta på vår film om ramsan om bina som är en jättebra ljudramsa enligt Karlstadmodellen. Ramsan om bina hittar du i Språkutveckling hos handikappade barn 3, Enkel Grammatik. Tygbina har vi har tagit fram i samarbete med fingerdockor.se. Text från boken om varför ljudramsor är så viktiga för språket, följer nedan, "Alla barn är under delar av sitt andra levnadsår på väg mot ordstadium. Men det finns äldre barn, ungdomar och vuxna som strävar mot samma mål med stor möda. Ett systematiserat material och en individanpassad pedagogik kan vara en hjälp för dem.
Förslag till material och metodiskt tillvägagångssätt finns i en bok*. Övningarna är organiserade i 31 perioder och de innehåller förslag till lyssningsövningar, imitationsövningar, lekar, böcker, sånger, rim och ramsor."

Uppdelningen i perioder är ett sätt att systematisera förslagen. Det är däremot INTE en bestämd anvisning för hur övningarna ska användas. En övning ska användas då den behövs och detta finner man ut genom att bedöma individens behov av olika övningar. A och O i språkträningen är kontinuerlig bedömning av olika aspekter av språkutvecklingen och utifrån dessa bedömningar bestäms mål, övningar och material.


Ramsan om bina kan du köpa här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar