9/22/2012

Vi kan alla ha Downs syndrom
Jag får ofta frågan om man kan ha mycket eller lite Downs syndrom. För att lätta er förvirring något och reda ut en del begrepp angående denna fråga så tänkte jag skriva ner de olika typerna som finns. Jag har själv alltid trott och blivit tillsagd att man inte kan ha olika grader av syndromet, utan bara fler eller färre svårigheter. Men nu har jag fått reda på att vi alla till mans kan ha lite Down Syndrom i oss utan att det märks eller att vi ens vet om det. Hur då? undrar du och känner dig lite olustig till mods. Jo, det ska jag också berätta om i detta inlägg, men håll dig till tåls, vi börjar med att rada upp de olika sorterna som finns.


Det finns fyra olika typer av kromosomavvikelser vid Downs syndrom:


Trisomi 21 (94 % av alla med Downs har denna variant). Det finns en extra lös kromosom 21 i samtliga celler. Trisomi 21 uppstår vid bildningen av könsceller, vid den sk. reduktionsdelningen som sker vid ägglossningen. (Julian har denna sort)

Translokationstrisomi 21 (4 %). En extra kromosom 21 "sitter fast" med en annan kromosom (kromosom 13, 14, 15, 21 eller 22).

Trisomi 21 Mosaik (2 %). Är en blandning av vanliga celler och celler med kromosomavvikelsen trisomi 21

Partiell trisomi 21 (0,1 %). Detta betyder att en bit av kromosom 21 finns i tre uppsättningar i cellerna. Ett extra segment av kromosom 21 sitter på en annan kromosom.


Sedan då tillbaka till detta att vi alla kan ha Downs syndrom , för det var du ju nyfiken på, eller hur? Jo, såhär. Varje människa kan ha celler med en extra kromosom i aka Down Syndrom, tex i stortån, i lungan, i armbågen, ja, varsomhelst i kroppen. Det betyder att vi alla kan gå runt och ha Down Syndrom mer eller mindre utan att veta om det. Visst gör det våra extra lite mindre konstiga?

Med det sagt, så vill jag bara säga att vi har alla våra olika svårigheter, syndrom eller inte syndrom. Fullt normalstörda människor orsakar samhället mycket mer skada än våra älskade T21;or. Just därför kan jag inte se poängen med att ta bort foster som råkar vara berikade med en extra kromosom. Att de skulle vara "förståndshandikappade" och kosta pengar och inte tillföra något i samhället är otroligt löjligt. Bara ordet förståndshandikappad klingar dåligt i mina öron och borde utrotas. Jag undrar vem som är handikappad i förståndet egentligen? 

Förståndshandikappade tycker jag att människor som medvetet tar andra människors liv, är. Eller folk som medvetet tar dåliga beslut eller gör hemska saker mot medmänniskor trots att de mycket väl vet vad empati och medmänsklighet är. Jag har aldrig uppfattat varken Julian eller den lilla tjej som jag jobbar som assistent åt , eller någon annan funktionshindrad heller, för den delen, som mindre vetande människor, snarare tvärtom. De är människor som inte har en kroppslig, eller av samhället accepterad, förmåga att föra vidare och förmedla sina klokheter till oss andra, men trots detta är glada och (handen på hjärtat) faktiskt i nästan alla fall, MYCKET bättre människor än gemene man.

Sedan så hade vi ju det här,  för många, "starka" argumentet att våra "förståndshandikappade" kostar pengar. Självklart så kostar det pengar med hjälpmedel och extra insatser. Dock får man ju se till vad dessa människor tacksamt ger tillbaka när de känner sig som en fullt fungerande människa som BIDRAR till samhället och ofta sprider glädje och positivitet. Det tycker iallafall jag är värdefullt. 

Det finns en hel del annat/andra som kostar mycket mer pengar i samhället och som inte lyckas bidra alls (kriminella, knarkare, förstöring etc, etc ) Det görs även en hel del för andra "minoriteter" i samhället, både jämställdheten och invandringen läggs det pengar på, men våra funktionshindrade ska utrotas? I en enkät som gjordes för ett tag sedan så svarade företag att de lade mycket insatser på de två förstnämda grupperna vid en anställning etc, men inte många procent av dessa företag stöttade våra funktionshindrade.

Är inte det orättvist så säg?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar