2/20/2013

Jakten på goda nyheterJag läser sångerskans Dilbas blogg idag och hon skriver så fint om sin kurdiska pappa som var socialist och alltid väldigt noga med att predika för sina barn att alla människor var lika mycket värda och att man alltid ska tro på sig själv.

Dilba skriver i detta inlägg om när hon kom hem från skolan upprörd över det orättvisa i att de andra barnen fick något som inte hon fick. Eller att de andra barnen hade sagt att något var på ett visst sätt. 

Dilbas pappa svarade henne metaforiskt:


OM alla andra barnen hoppar från bron, ska du också göra det då?" 


Denna replik får mig i dag att fundera över människans förmåga att tänka kritiskt och om den förmågan har minskat tack vare alla dåliga nyheter som vi konstant matas med. Har vi blivit avtrubbade? 


Enligt Brå så har antalet anmälda fall av kvinnomisshandel ökat under lång tid. Sett över en tioårsperiod så har även anmälda våldtäkter ökat kontinuerligt. Brotten blir bara grövre och grövre. Människor blir rånade i tunnelbanor och våldtagna mitt på ljusa dagen, mitt i de levande folkmassorna. Människor står bredvid och tittar på när en mamma kämpar med sin barnvagn ner från tåget samtidigt som någon tränger sig förbi för att hinna med sitt tåg. Det är inte konstigt att det känns som att vårt civilkurage har minskat. 


Har vi människor svårare för att tänka kritiskt idag, eller är vi bara för fega för att stå upp för det vi tror på? 


I flock så är vi mer benägna att göra saker som vi inte skulle ha gjort annars. Så är det. Vi blir fler och fler, städer blir större och större och vi matas hela tiden med våldsamheter genom sociala medier. På vägen till bussen, i personalrummet på lunchen och i sängen innan läggdags. Hur och när ska vi hinna bemöta allt vi läser och upplever. Har vi istället blivit blanka och slutat att bry oss? 


Eller.


Kanske det inte alls är så att vi har svårt att säga ifrån. Kanske det visst finns massor av folk som säger ifrån mot orättvisor, hela tiden, det är bara det att det är de dåliga nyheterna som säljer bäst och reflekteras och syns mest?


Fast å andra sidan. Säljer verkligen de dåliga nyheterna bäst? 


Tidningen Good News Magazine, Nordens enda magasin som inriktar sig på goda nyheter bevisar att folk har en stark längtan efter goda nyheter och civilkurage. Denna tidning har haft en gigantisk genomslagskraft hos den stora massan. Tidningen startade år 2010 och har redan över 40 000 gillare på facebook. Deras budskap om positiva nyheter sprids i raketfart, tack vare människors längtan efter rättvisa.  I en tid med så mycket olycka och förstörelse så är vi mer benägna än någonsin att få läsa om solsken. Så även jag. 


Jag hoppas att människans godhet och de positiva nyheterna vinner i verkligheten men även i mediabruset och att civilkurage är mer levande nu än någonsin.


Jag hoppas att fler väljer att stå kvar istället för att hoppa. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar