12/04/2013

Om jag hade en röst


Vi började språkträna tidigt med J. Här med bästa specialpedagog Inga

Alla barn har en röst. Om ett barn har svårigheter att hitta sin egen, så är det samhällets skyldighet att hjälpa barnet att leta upp den med rätt insatser och stöd. Vi har alla ett ansvar. Det finns en hel del fina människor som jobbar med att hjälpa barn med att hitta sin röst. Varje dag. Både yrkesverksamma och eldsjälar. Utan dessa människor så hade våra speciella barn inte haft samma chans till ett gott liv. Så är det. Man blir beroende av stöd från andra människor som funkisförälder. Det är inte självvalt men nödvändigt för barnets utveckling. Tack vare detta stöd så har vi som föräldrar fått ta del av alla dessa otroliga insikter och känslor som våra barn glatt delar med sig av och som utgör ett stort värde, inte bara för oss utan för hela samhället. 

Våra fina personer med Downs syndrom har kommit så otroligt långt på väldigt kort tid med hjälp av medicinsk forskning men även med hjälp av språkträning och utbildning och inkludering i skolans värld. Att få slippa vara avskild från andra gör att du även kan lära av andra. 

Jag blev så glad idag när jag hittade ett projekt på arvfondsprojekten.se som handlar om att ge barn som är i behov av särskilt stöd en större möjlighet till ett gott liv. Projektet heter Om jag hade en röst och plockar fram utbildningsfilmer om hur man kan språkträna med barn med språksvårigheter. Filmerna tas fram i samarbete med Iréne Johansson, en riktig hjältinna och fanbärare inom detta område. Iréne är grundaren för den modell som vi själva använder oss av i Julians språkträning och jag kan ärligt säga att utan den och vårt egna och yrkesverksamma personers engagemang så hade Julian inte legat så långt fram i språket som han gör.  Vad utgör ett gott liv? 

På Karlstadmodellens hemsida kan du läsa dessa meningar: "Iréne Johansson har under större delen av sitt yrkesverksamma liv haft ett fokus på frågeställningar om vad som utmärker ett gott liv och ett gott samhälle. Hennes bidrag till denna diskussion har handlat om språkets roll för individen och språkande individers betydelse för ett jämlikt och rättvist samhälle."

Dessa meningar ovan skrevs för ett tag sedan men är högst aktuella just i dagens debatter där vi kan läsa om hur stöd dras in och pengar läggs på fosterdiagnostik istället för insatser till ett gott liv för alla. 

Är du nyfiken på Karlstadmodellen, läs mer här


Vi har en röst! 

Den här videon gjorde jag till vår insamling till barnen i Baltikum och både video och insamling är fortfarande högst aktuell! För uppdatering angående vår resa och insamling gå med i facebookgruppen! Eller skicka mail till insamling@myperfectbaby.se

Videon kanske inte är den mest professionella men den är gjord från hjärtat så ni får ha överseende. :) Tack för ert engagemang!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar